Úvod » Susska Skupina Bojoveho Pruzkumu

Zdravotník

publikováno 28.02.2016

Bojový medik. Známá role, nevděčná role ale nejdůležitější na celém bojišti. Strana, která dokáže lépe zachraňovat své raněné a pomáhat jim se zase vrátit do boje má větší šanci na úspěch.

Na úvod si dáme něco z reálného konfilktu:

„A je to tu zase. Už týdny na nás napadají. Vždy přijdou odnikud, udělají paseku a zase se stáhnou. Den co den, bez varování vždy nečekaně, prudce a agresivně. Jejich ztráty jsou minimální oproti našim. Třeba teď. Sedíme s kolegou v autě, projíždíme městem a z ničeho nic se objevíme v pekle. Dva výbuchy, těžká palba z kulometů, řev raněných. Naše auto prošpikovala dávka y kulometu. Měl sem štěstí. Stihl jsem se sehnout a doufal jsem, že budou mířit na hlavy. Tak se i stalo, jsem jen lehce pořezaný od skla, zatímco kolega vedle mě má díru v hlavě. Tomu už nepomůžu. Slyším chrčení. Řidič ještě žije. Vycházím z auta se na něj podívat. Čistý průstřel hrudníku na pravé straně. Jasný pneumotorax. Tohle bych měl zvládnout. Auto je celé zaprasené krví a dalších tekutin. Jen my dva žijeme. Musím ho dát do kupy. Během ošetřování pozoruju, že ostatní auta jsou taky rozstřílená. Tohle byl ten netvrdší útok za tu dobu, co jsem tu. Podařilos e mi stabilizovat řidiče. Jdu se podívat, kde je mě ještě třeba. Ještě že v každém druhém autě jezdí jeden zdravotník. Staráme se o raněné, zatímco ostatní nás kryjí a odráží útok. Voláme medevac. Zachraňujeme koho se dá. Během tohoto útok mi zemřelo pod rukama 6 lidí. Dalších 11 jsem zachránil. Večer mě zase budou strašit jejich tváře. “

Ano toto je bojový medik neboli zdravotník. Snad nejpodivnější role v armádě. Místo zabíjení ostatních se je snaží udržet naživu. Tito muži mají kromě klasického výcviku za sebou ještě výcvik CLS – Combat Life Saver (bojová záchrana života) a také zdravotní vzdělání. Těchto můžů není nidky dost jelikož válka si bere oběti a jejich úkolem je ten počet obětí minimalizovat. Proto také nosí speciální vybavení na úkor klasického vojenského. Každý zdravotník musí být schopný stabilizovat člověka a připravit jej na transport na specializované polní nemocnice. V kritických situacích musí být schopný provést i polní operace. Dále bývají tito muži chodící lékárnou a vždy ví jak pomoct raněnému nebo nemocnému.

Základní pravidla pro zdravotníka v boji:

  1. Opětuj a potlač nepřátelskou palbu
  2. ZASTAV masivní život ohrožující krvácení, voják při vědomí sám sobě (použij ŠKRTIDLO!)
  3. Jsi-li bez život ohrožujících poranění a schopen pohybu pokračuj v boji, nejsi-li schopen KRYJ SE a OPĚTUJ PALBU
  4. ZPRŮCHODNI DÝCHACÍ CESTY
  5. NEVYSTAVUJ SE ZBYTEČNÉMU RIZIKU – ohrožuješ tím celý zbytek týmu
  6. PŘEMÍSTI raněného z dosahu přímé palby na bezpečnější místo je–li to možné
  7. NEŘEŠ poranění, která neohoržují život

Zdravotník v Airsoftu:

V tomto případě to není tak krvavé. Každopádně je třeba, aby zdravotník měl alespoň nějaký zdravotnický kurz apod. přeci jen se občas nějaké to zranění v airsoftu může stát. Vybavení je standardní lékárnička na reálná zranění. Druhá lékárnička je herní. Ta obsahuje pouze obvazy nebo látku nastříhanou na pruhy. V případě zásahu hráče zdravotník přichází k postřelenému, obváže mu postřelené místo a oba pokračují ve hře. Časy ošetření nebo doba mezi postřelením a ošetřením je individuální na pravidlech dané hry, proto to tady zavádět nebudeme. Co se týče „ostré“ lékárničky, většinou postačuje autolékárnička. Není to sice úplně ideální ale pořád lepší než nic. Nějaká lékárnička by měla být u každé hry. Základním pravidlem je mít v lékárničce jen to co stoprocentně umím nebo mohu použít. Nic navíc. Například pokud neumím zavést nosní vzduchovod nebudu jej používat a pokud nemám alespoň střední zdravotnické vzdělání nebudu sebou tahat kanyly injekce a transfuze (tyto věci může podávat pouze kvalifikovaná osoba). Zdravotník je důležitý člen každého týmu a proto je třeba jej chránit aby ostatní členové týmu nemuseli odcházet mimo hřiště po každém zásahu. Důležité je nebýt v první linii. Když chcete jít k někomu kdo je raněný pošlete tam nejdříve 1-2 chlapy aby danou oblast nejdříve zajistili eventuelně odtáhli raněného do bezpečí a až poté běžte ošetřovat.  

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Změna našeho domovského hřiště
Takže po brigádě ze dne 8.5.2016 kde jsme byli informováni jedním z lesníků, že se bude Sušský les revitalizovat jsme se informovali u lesní správy jak toto bude probíhat. Bohužel kácení stromů spojené s revitalizací bude začínat právě na straně lesa, kde máme hřiště.

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz