Úvod » Susska Skupina Bojoveho Pruzkumu

Odstřelovač

publikováno 21.02.2016

„Vojenský odstřelovač (angl. sniper; též někdy pravý odstřelovač) je voják s kompletním speciálním odstřelovačským výcvikem. Působí zpravidla ve dvojici (výjimečně samostatně). Jeho úkolem je průzkum terénu, likvidace vysokých nepřátelských důstojníků a dalších důležitých osob v řadách nepřátel a (speciálně) likvidace nepřátelských odstřelovačů. Zaměřuje se na maskování a skryté působení. Zpravidla nestřílí z jednoho místa více než dvakrát, obvykle se přemisťuje, aby nebyl odhalen.“

 

Než začneme s nějakými poučkami představte si následující situaci: „Už dva dny ležíte spolu se svým parťákem u vrcholku kopce ve stínu stromů schovaní ve křoví. Nikde se nehne ani noha, přesto musíte zůstat ve střehu. Jste na nepřátelském území a kdykoliv se může objevit nepřítel. Zpravodajci hlásili, že každý týden tudy projíždí kolona s hlavním generálem nepřítele, tak kde jsou sakra teď? S parťákem prohledáváte údolí a jediné osoby, které vidíte jsou civilisté. Už dva dny jste si neprotáhli nohy a dnem i nocí ležíte a střídáte se v hlídkovaní. Děsná nuda. V tu chvíli se nad horizontem objeví eskadra vrtulníků. Oběma vám je jasné, že cíl se konečně blíží k vám. Pozorujete okolí a hledáte toho nejvyššího. Po půlhodině jej konečně nalézáte. Parťák měří rychlost větru, vzdálenost, teplotu, vlhkost a přepočítává hodnoty. Diktuje opravu střelby. Čekáte, až vám potvrdí cíl. Padne výstřel. Zpětný ráz s vámi zacloumal. Kontrolujete situaci . V koloně nastal chaos. Je vám jasné, že začne urputné prohledávání nejbližšího okolí. Pomalu a v klidu se plazíte z kopce. Před vámi jsou dva dny vytrvalého skrývání. Žádný oheň, žádné světlo ani teplo. Vše potichu a hlavně nenápadně. Po dvou dnech se dostanete dostatečně daleko aby pro vás v noci mohl přiletět vrtulník a vyzvednout vás. Mise splněná.“

Ano takto filmově může vypadat působení odstřelovače. Částečně je to pravda jen s tím rozdílem, že role odstřelovače je mnohem nepříjemnější než ukazují filmy. Pokud chcete hodně střílet odstřelovač není pro vás. Pro takové střelce je tady kulomet. Odstřelovač dělá jednotce takového „Anděla strážného“ ano je to ten co sedí vzadu relativně v bezpečí. Občas vystřelí občas se přesune a vlastně sedí nebo leží někde v pohodlí a nic nedělá. OMYL! Odstřelovač i když nic nedělá tak to vlastně dělá víc než většina ostatních pěšáků. Jeho hlavním úkolem je průzkum bojiště, pozorování aktivit nepřítele a informování velení nebo rovnou jednotku o tom co se na bojišti děje. Dalším a neméně důležitým úkolem je vyhledávání a eliminace nepřátelských odstřelovačů. Což je vlastně hra na kočku a na myš. Jakmile začne odstřelovač střílet po vašich spolubojovnících vaším úkolem je co nejrychleji přijít na to odkud odstřelovač pálí a zneškodnit jej. Méně důležitou zato efektní i efektivní prací odstřelovače je likvidace důležitých cílů, jako jsou důstojnící a další vyšší šarže. V neposlední řadě jde taky o záškodnictví a různé druhy sabotáží na území nepřítele. Odstřelovač je totiž člověk s nejlepším výcvikem pro přežití v týlu nepřítele. Jsou to mistři Krytí, maskování, nenápadného pohybu a přesné střelby.

Odstřelovač v Airsoftu:

Snad každý nováček se s tím setkal: „Budu dělat Airsoft koupím si odstřelovačku a bude ze mě super sniper!“. Bohužel opak je pravdou. Odstřelovací pušky patří k těm nejlevnějším zbraním na trhu protože jejich pohon je manuální tedy po každém výstřelu je třeba natáhnout zbraň. Ano jsou i plynové a elektrické verze, ty jsou však z pravidla v jiné cenové relaci. Pro tento typ pušek je třeba značná investice aby splňovala to co se od odstřelovače očekává. Se základní zbraní je dostřel srovnatelný se základními automaty. To znamená, že váš jeden výstřel je oplácen dávkou z automatické zbraně. Je tedy jasné, že pro tuto roli je třeba mít už nějaké zkušenosti. Ač se to nezdá je třeba dbát na maskování více než si většina myslí a to z důvodu, že se střílí na podstatně kratší vzdálenosti než v reálu. V airsoftu je odstřelovač většinou podpora  družstva většinou metodou pozorování a navádění spolubojovníků k cíli. Další možnost je použití odstřelovač pro přepady nebo útoky do zad na odlákání pozornosti. Uvedu opět příklad:

Plížíte se se svým parťákem už hodinu územím kde by se měli vyskytovat nepřátelé. Asi 300 metrů po vaší levé straně je místo se zásobama obsazené nepřítelem. Před váma se objevuje tříčlenná hlídka. Necháváte je projít, snažíte se být co nejvíce skryti. Po dálší hodině jste se konečně dostali na dohled k zásobám. Nepřítel očividně očekává útok. Štěstím pro vás ale je, že z opačné strany než jste vy. To je vaše výhoda. Hlásíte pozice a počty nepřítele přes vysílačku velení. Dostáváte informaci, že za 20 minut bude úderné družstvo připraveno zaútočit a bude čekat na vaši iniciativu. Spolu s parťákem si vytváříte palebné postavení. Uběhlo 25 minut. Nechali jste nepřítele trošku čekat, což bylo vaším úmyslem. První výstřel vedete směrem na nejvzdálenějšího člověka. Zásah! Odebírá se pryč z bojiště a zbytek nepřátelských sil se otáčí a zjišťuje co se stalo. Další tři hráči se odebírají po vaších přesných zásazích ze hřiště. Dalších pět bojovníků vyráží vaším směrem zjistit, kdo zabloudil do nepřátelského území. V tu chvíli hlásíte vysílačkou stav situace. Neuběhne ani minuta a strhne se prudká bitva. Nepřítel zmaten už druhým útokem do zad je lehce rozprášen. Od začátku přepadu už nestřílíte, pouze hlásíte pohyb nepřátel. Najednou slyšíte praskání větví. Váš parťák vám značí kontakt na 6 hodinách. Nepřítel si zavolal posily. Ustupujete, hlásíte to velitelství a snažíte se nepřátelské posily zdržet, dokud se úderný tým nezorganizuje na další postup.

Ano i tohle bylo trošku pohádkové ale je to taková slušná ukázka, jak to může vypadat. Pravým opakem je situace kdy se hodinu plížíte k cíli a jakmile se tam dostanete, cíl tam už není. Dále je dost běžné, že zatímco vaši kolegové mají na svém kontě několik třeba i desítek zásahů. Vy si za celý ten den třeba ani nevystřelíte. Naopak situace, kdy se pak sejdete s nepřítelem a on vám bude vyprávět jak jejich hlídaná osoba, která neměla umřít dostala zásah neznámo odkud a střelce vůbec nenašli, bude pro vás takovým potěšením, že si ostatní těch svojin 20 zásahů za ten den můžou strčit za klobouk. Dále je téměř povinné aby jste byl psychicky odolný jedinec s velkou dávkou trpělivosti a sebekázně.  Odstřelovač většinou dělá uši a oči zbytku družstva. Většinou spolupracuje s pozorovatelem (anglicky spotter), který se stará o jeho krytí, výpočty při střelbě a kontroluje mu maskování a řadu dalších činností pro splnění mise. Taky většinou obstarává vysílačku a komunikaci s velením. O pozorovateli ale bude napsán článek zvlášť.  Na závěr si shrneme základní úkoly odstřelovače:

V obraně

krytí přístupových cest palbou

průzkum

ničení průzkumu nepřítele

umlčování určených cílů (nejdřív klíčových a pak všech ostatních)

zpomalování postupu nepřítele (oddělení sledů, „kanalizování“)

krytí ústupu vlastních sil

přehrazování ústupových tras nepřítele při protiútoku

V útoku

průzkum

umlčování klíčových cílů

izolování jednotek nepřítele

přehrazování ústupových tras

dočišťování

Při přesunu

průzkum (včasná výstraha čelní/boční pochodové záštity)

léčky na stopující jednotky

zabezpečení míst, kterými půjdou hlavní síly

(zdroj wikipedie)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Změna našeho domovského hřiště
Takže po brigádě ze dne 8.5.2016 kde jsme byli informováni jedním z lesníků, že se bude Sušský les revitalizovat jsme se informovali u lesní správy jak toto bude probíhat. Bohužel kácení stromů spojené s revitalizací bude začínat právě na straně lesa, kde máme hřiště.

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz